
توجه به مواد اولیه مصرفی در تولید سوهان که حاوی پروتئین – کربوهیدرات و و یتامینهای A و E و انواع B و لستین، اسید آمینه و اسیدهای چرب قابل جذب و سوخت کلسترول روغن و تسهیل در هضم غذا و انرژی زایی فراوان ( که به ازای هر ۱۰۰ گرم ۵۷۲/۹ کیلوکالری انرژی آزاد می گردد ) و فلوریکرویی پایین ( به جهت Wa پایین و قالب بودن چربی بر آب و دمای بالا در هنگام پخت و مدت ماندگاری بالا ) حائز اهمیت می باشد.
این محصول به سبب دارا بودن جوانه گندم، پروتئین فراوانی دارد و منبع فوقالعادهای از ویتامینها و مواد معدنی بویژه ویتامینهای گروه B و E وc می باشد. علاوه براین دارای عناصر فسفر ، کلسیم ومنیزیم می باشد بنابراین عمده خاصیت سوهان در جوانه گندم آن نهفته است .
درطب قدیم ازجوانه گندم برای جلوگیری ازپوکی استخوان ، از بین بردن عفونت درخون ورشد ونمو کودکان وتقویت بدن خانم ها بعد از زایمان استفاده می شده است وبه عنوان آرامبخش اعصاب و روان استفاده شده است .جوانه گندم موجود در این محصول به دلیل داشتن قندهای طبیعی سبب ذخیرهسازی انرژی در ماهیچهها شده و باعث بهبود عملكرد عضلانی و جلوگیری از خستگی و بیحالی میشود. برای تهیه سوهان، از كره یا روغنهای گیاهی استفاده میشود.
افزودن چربی به سوهان، كالری آن را افزایش میدهد و بر قابلیت جویدن، طعم، بو، مزه و مدت زمان ماندگاری محصول میافزاید. البته در میان چربیها كره طعمی چشمگیرتر دارد و هنگام پخت به همراه هل و شكر طعم تافیمانندی را به سوهان میدهد، اما فراموش نكنید كه كره كلسترول، تریگلیسیرید و همچنین وزن شما را افزایش میدهد. شكر نیز در صنایع پخت سوهان به منظور شیرین كردن، بهبود رنگ و از همه مهمتر به عنوان نگهدارنده افزوده میشود و تخممرغ هم به دلیل دارا بودن پروتئین، چربی و قسمت عمدهای از ویتامینها، ارزش غذایی محصول را افزایش داده و منجر به تردی و تازگی محصول میشود.با توجه به اهمیت رنگ و طعم در سوهان استفاده از زعفران در این محصول سنتی ضروری به نظر میرسد. اما متاسفانه برخی كارگاههای سوهانپزی غیرمجاز كه پروانه كسب و كد بهداشتی ندارند، برای خوشمنظر كردن یا مخفی و نامحسوس كردن عیوب فرآورده خود از رنگهای مصنوعی یا زردچوبه به جای زعفران و از چربیهای نامرغوب به جای روغن حیوانی استفاده میكنند.
رنگهای مصنوعی كه در نتیجه سنتز مواد شیمیایی به دست میآیند به علت عوارض خاصی نظیر ایجاد تومورهای سرطانی و ناراحتیهای شدید عصبی از طرف سازمان بهداشت جهانی ممنوع اعلام شدهاند. همچنین روغنهای نامرغوبی كه برای تهیه این محصول استفاده میشود در برابر حرارت بالای پخت سوهان به هم چسبیده و پلیمریزه میشوند یا آن كه دود كرده و شروع به سوختن میكنند و باعث تولید آكرولئین میشدند.
آكرولئین مادهای خطرناك است كه میتواند به بروز سرطان كبد در مصرفكننده منجر شود بنابراین استفاده از زعفران و چربیهای مرغوب و مقاوم به حرارت بالا یكی از ملزومات پخت سوهان است. از اینرو، از خرید سوهان كه بدون نامو نشان بوده و كد بهداشتی روی آن درج نشده است جدا اجتناب كنید.